Preguntes freqüents

Resolem els dubtes que puguis tenir sobre Reproducció humana, Ginecologia, Obstetrícia i Diagnòstic Prenatal.

En aquesta secció es plantegen preguntes habituals de la nostra pràctica diària a la nostra clínica Procrear.
Fes clic a qualsevol d’elles per ampliar informació.

Sobre Fertilitat

Com sé si haig de consultar a l’especialista per aconseguir quedar embarassada?
Quina és la diferència entre la infertilitat i l’esterilitat?
Com es diagnostica la infertilitat?
Qui causa la infertilitat?
Com de comú és la infertilitat? Cada vegada hi ha més infertilitat?
Puc ser infèrtil si ja he tingut fills anteriorment?
Com prevenir la infertilitat?
Es poden millorar de manera natural les possibilitats d’embaràs?
Els nervis o l’estrès poden afectar-me i disminuir la meva fertilitat?
Com és millor tenir relacions per augmentar les possibilitats d’embaràs?
L’edat és important?
La infertilitat es tracta amb tractaments complexos?

Sobre Reproducció Assistida

Existeixen llistes d’espera per realitzar tractaments de reproducció assistida?
Quines són les possibilitats d’embaràs?
Quins riscos existeixen al realitzar tractaments de reproducció assistida?
Quins són els principals tractaments de reproducció humana assistida?
Quines diferències hi ha entre la inseminació artificial i la fecundació in vitro? Quina és la millor?
Són dolorosos aquests tractaments?
Quina disponibilitat horària i de descans exigeixen aquests tractaments?
En els cicles de fecundació in vitro, quants òvuls acostumen a sortir i quants embrions convindria obtenir?
Porto tot el procés fatal, estic molt nerviosa. Què puc fer?
Quan haig de realitzar-me la prova d’embaràs després d’un tractament?
M’ha tornat a baixar la regla, val la pena seguir?
Es poden seleccionar els embrions que s’implantaran amb seguretat?
Els nens que han nascut per aquestes tècniques són com els altres nens?
L’embaràs i el part són iguals com si m’hagués embarassat naturalment?

Sobre la donació d’Oòcits

Quines persones poden donar òvuls?
Com puc ser donant?
És un procés dolorós?
Pot afectar a la meva fertilitat posterior?

Sobre l’embaràs

Vols controlar millor la teva gestació?

Sobre el Part Natural

Desitges tenir un part natural?

Sobre Ginecologia

Tens algun problema ginecològic?


Sobre fertilitat

Com sé si haig de consultar a l’especialista per aconseguir quedar embarassada?

Aconsellem consultar-nos en els següents casos:

 • Parella que porti 1 any sense aconseguir gestació o 6 mesos en majors de 30-35 anys.
 • Antecedents en l’home o la dona de cirurgia en aparell genital, infecció pelviana, alteracions genètiques, alteracions menstruals importants, problemes ginecològics,etc.
 • Parella amb 2 avortaments o més consecutius.
 • Dona soltera o amb parella del mateix sexe.

coneix-ne +

Quina és la diferència entre la infertilitat i l’esterilitat?

L’esterilitat pot definir-se com la incapacitat per quedar embarassada després d’haver tingut relacions sexuals sense protecció i de manera regular en el termini d’un any. El concepte d’infertilitat s’aplica a les parelles que queden embarassades però la gestació no progressa (avortaments habituals). En fòrums i pàgines webs aquestes paraules s’utilitzen de manera indistinta.

coneix-ne +

Com es diagnostica la infertilitat?

Tant la dona com l’home han de ser valorats per un especialista en problemes reproductius. És preferible acudir a ginecòlegs especialistes en reproducció assistida perquè en l’estudi de l’esterilitat s’inclouen proves que no es realitzen en les exploracions ginecològiques habituals. Consulta’ns el teu cas.

coneix-ne +

Qui causa la infertilitat?

En aproximadament un terç dels casos són les dones les que pateixen d’alguna classe de problema que podria causar infertilitat, mentre que l’altre terç es deu a factors o problemes al sistema reproductiu dels homes. En el terç restant els problemes són d’ambdós membres de la parella.

coneix-ne +

Com de comú és la infertilitat? Cada vegada hi ha més infertilitat?

Aproximadament el 15-20% de les parelles tenen problemes reproductius. A Espanya unes 800.000 parelles pateixen esterilitat.

Als països desenvolupats s’està produint un augment en els casos d’infertilitat i un descens en la natalitat. Cada vegada més les dones busquen la maternitat en edats avançades, quan les seves possibilitats d’embaràs de forma natural són més baixes. Per altra banda, s’ha observat a la vegada un augment de la infertilitat de causa masculina per un empitjorament progressiu de la qualitat del semen, possiblement a causa d’agents ambientals com pesticides, contaminants, així com l’ús de substàncies i additius en alguns aliments que podrien afectar a l’espermatogènesi, com també podria fer-ho l’estrès i l’abús habitual d’alcohol, drogues, tabac,etc.

Puc ser infèrtil si ja he tingut fills anteriorment?

Els problemes d’infertilitat poden aparèixer en qualsevol moment. El fet d’haver tingut fills anteriorment no garantirà que vostè sigui fèrtil en el futur. De fet, existeixen més parelles que pateixen d’infertilitat secundària (problemes d’infertilitat experimentats per parelles que ja han tingut un o més fills), que d’infertilitat primària (problemes d’infertilitat experimentats per parelles que mai abans han tingut fills).

Com prevenir la infertilitat?

En alguns casos, el fet de perdre una mica de pes, de deixar de consumir drogues, alcohol i/o cigarretes, i de consumir una dieta sana, equilibrada i saludable seria suficient per millorar la seva fertilitat. L’exercici físic moderat i regular també és recomanable. La Societat Americana de Medicina Reproductiva, afirma que alts nivells d’estrès poden arribar a causar espasmes en les trompes de fal·lopi o disminuir la producció d’espermatozoides en l’home. Tots coneixem la referència d’algun familiar o conegut que després de molt de temps sense aconseguir l’embaràs, aquest s’ha produït després d’unes vacances o d’haver realitzat un viatge de plaer. No obstant això, moltes persones no podran prevenir o evitar patir problemes d’infertilitat i per això, hauran de recórrer a un especialista per tractar de solucionar aquests problemes.

Es poden millorar de manera natural les possibilitats d’embaràs?

Generalment, si la dona té un cicle regular, l’ovulació es produirà aproximadament al dia 14 del cicle, pel que es recomana, iniciar les relacions a partir del novè o desè dia del cicle (després d’haver estat abans el marit durant quatre o cinc dies sense haver ejaculat) i a partir d’aquest dia, tenir relacions a dies alterns durant aproximadament una setmana. Si el semen és normal, tenir relacions tots els dies no afectarà el pronòstic, però si la qualitat o quantitat d’espermatozoides és baixa o molt justa, tenir relacions amb més freqüència si que podria disminuir les possibilitats d’embaràs.

Els nervis o l’estrès poden afectar-me i disminuir la meva fertilitat?

S’ha relacionat l’ansietat i l’estrès amb una disminució en la fertilitat, tot i que és difícil valorar fins a quin punt pot ser causa suficient perquè no es produeixi un embaràs. Del que no hi ha cap dubte és que la infertilitat produeix un estat d’ansietat en al parella que pot deteriorar les seves relacions i la seva qualitat de vida, pel que en ocasions, ha de ser tractat específicament.

Com és millor tenir relacions per augmentar les possibilitats d’embaràs?

Hi ha una sèrie de dites, creences i prejudicis incerts. Se sap que cap tipus de posició determinada durant el coit influeix en les possibilitats de gestació. Tampoc el fet de tenir o no orgasme afecta a les possibilitats d’embaràs. Romandre ajaguda després d’haver mantingut relacions per afavorir l’ascens dels espermatozoides cap a l’úter, tampoc millora res, ja que aquest ascens es produeix de forma immediata i per tant, aquest repòs no és necessari, com tampoc ho és aixecar les cames o posicions similars. Òbviament, tampoc és millor que l’home romangui per un temps amb el seu membre dins de la vagina perquè no surti el semen, ja que les contraccions uterines fan que els espermatozoides penetrin ràpidament a l’úter i els que no ho facin, cauran igualment cap a la vagina. Si que és desaconsellable que la dona es faci una dutxa vaginal just després del coit o que s’utilitzin lubricants que puguin afectar a la mobilitat espermàtica. Tampoc l’ús habitual de tampons pot afectar a la fertilitat d’una dona ni el fet d’haver pres anticonceptius o un altre mètode anticonceptiu, si s’ha realitzat de forma convenient.

L’edat és important?

Avui en dia, és cada vegada més freqüent que les parelles decideixin buscar el primer embaràs quan l’edat més fèrtil de la dona ja ha passat. A partir dels 35 anys, la fertilitat femenina disminueix progressivament i a partir dels 45, la possibilitat d’embaràs és molt més excepcional. En l’home sembla que la qualitat del semen només empitjora a partir dels 50 anys, tot i que es poden produir embarassos amb homes de més de 70 anys.

La infertilitat es tracta amb tractaments complexos?

No, algunes parelles poden millorar la seva fertilitat portant a terme simples canvis en el seu estil de vida. Per altra banda, altres requeriran intervencions mèdiques mínimes, com per exemple la necessitat de sotmetre’s a alguna cirurgia menor o, començar a consumir certa medicació específica abans d’estar preparats i ser capaços de concebre un nadó.

tornar a dalt


Sobre Reproducció Assistida

Existeixen llistes d’espera per realitzar tractaments de reproducció assistida?

La llista d’espera actual és d’uns 7 dies per a la primera consulta. Si el diagnòstic és clar, pot començar immediatament els tractaments. De totes maneres, pot programar la realització d’aquests tractaments al nostre centre de reproducció assistida pel mes que millor li vagi. Si vostè és una receptora d’òvuls, no hi ha llista d’espera en el nostre programa d’ovodonació.

Quines són les possibilitats d’embaràs?

Les possibilitats de fecundació i d’embaràs després de sotmetre’s a tractaments, depenen de les condicions de cada parella (edat de la dona, qualitat del semen, presència d’endometriosi, etc) i del tractament de reproducció assistida utilitzat.

Quins riscos existeixen al realitzar tractaments de reproducció assistida?

 • Inseminació artificial:
  El risc més important és el de la gestació múltiple. La realització de controls ecogràfics durant el tractament evita, en la major part dels casos, aquest risc.
 • Fecundació in vitro:
  El fet d’haver suprimit l’anestèsia general en la majoria de casos, el risc de complicacions és molt baix. Tot i que la medicació hormonal no té riscos, el principal problema que es pot plantejar és el síndrome de hiperestimualció ovàrica degut al tractament hormonal. El percentatge de casos en els que es produeix és baix i el seu ginecòleg l’anirà advertint durant els controls si existeix tal risc o no.
 • Embaràs múltiple:
  Amb fecundació in vitro, si es transfereixen 3 embrions, el percentatge d’embarassos de bessons és del 20% i de trigèmins és del 4%. Si sota cap concepte es planteja aquesta possibilitat, pot reduir voluntàriament el nombre d’embrions a transferir tot i que les seves possibilitats d’embaràs descendeixin.

Quins són els principals tractaments de reproducció humana assistida?

Les principals tècniques de reproducció assistida són la inseminació artificial o intrauterina i la fecundació in vitro. Per realitzar la fecundació in vitro s’utilitza, al nostra laboratori, la tècnica ICSI (injecció intracitoplasmàtica d’espermatozoides) a la qual pot agregar-s’hi IMSI (els espermatozoides són seleccionats morfològicament amb 40 vegades més augment que en la ICSI convencional).

coneix-ne +

Quines diferències hi ha entre la inseminació artificial i la fecundació in vitro? Quina és la millor?

Són tècniques diferents i cada una està indicada en determinats casos. La inseminació artificial és més senzilla, consisteix en depositar els espermatozoides millorats al laboratori, dins de l´úter de la dona en el moment de la seva ovulació. L’estimulació hormonal és molt suau i dura uns 7-10 dies aproximadament.

La fecundació in vitro és més complexa perquè requereix una estimulació hormonal més important per procedir a la punció dels ovaris (a quiròfan amb sedació) amb extracció dels oòcits, que seran fecundats pels espermatozoides al laboratori i després de 2 a 5 dies de desenvolupament en incubadores especials, els embrions resultants es depositaran a l’úter a l’espera que segueixi el procés natural d’embaràs. Tot el procés té una duració aproximada de 20-25 dies.

coneix-ne +

Són dolorosos aquests tractaments?

No són tècniques especialment doloroses. En el cas que sigui necessària una punció ovàrica (durant la fecundació in vitro) per a l’extracció dels òvuls la pacient se sotmetrà a sedació conscient perquè sense estar anestesiada no percebi dolor. Són tècniques ambulatòries.

Quina disponibilitat horària i de descans exigeixen aquests tractaments?

 • Per a Inseminació Artificial:
  Durant el cicle ha d’acudir a la consulta de 2 a 3 vegades per realitzar-se controls. La duració de la consulta acostuma a ser d’uns 15 minuts. El dia de la inseminació artificial la parella, si és el seu cas, ha d’aportar una mostra d’esperma 1,5 hores abans de realitzar la tècnica. La inseminació artificial és un procés en el que es tarden uns altres 15 minuts i que no requereix un repòs especial ni aquest dia ni els següents, pel que pot treballar sense cap problema evitant realitzar esforços violents. Coordinant les cites amb el ginecòleg, pot acudir a les visites de control i d’inseminació artificial fora de l’horari de treball.
 • Per a Fecundació In Vitro:
  La dona ha d’acudir a la consulta per realitzar-se controls de 3 a 5 vegades depenent del tipus de tractament de reproducció assistida. La duració de la consulta acostuma a ser d’uns 15 minuts. El dia de l’extracció d’òvuls, la seva parella haurà d’aportar una mostra d’esperma i la dona passarà a quiròfan durant 30 minuts, estant sedada durant la intervenció i podent marxar després al seu domicili. A les 48-72 hores es realitza la transferència dels embrions. Es tarda 15 minuts en això i després s’aconsella un període de repòs relatiu d’unes 48 hores. Posteriorment, pot portar una vida normal sense realitzar esforços importants.
 • En el cas de pacients estrangers o ginecòlegs associats, els controls del cicle poden realitzar-se fora del nostre centre de reproducció assistida, de manera que, la pacient exclusivament es desplaçaria a Tarragona (Reus) el dia de l’extracció d’òvuls i el de la transferència dels embrions, o en el cas d’inseminació artificial, el mateix dia de la inseminació.

En els cicles de fecundació in vitro, quants òvuls acostumen a sortir i quants embrions convindria obtenir?

No tots els fol·licles puncionats tenen necessàriament un òvul a dins i alguns dels òvuls obtinguts no seran aptes per ser fertilitzats. El número d’òvuls obtinguts variarà depenent de cada cas. Poden existir casos en els que gairebé no s’obtinguin òvuls i altres en els que el nombre d’òvuls obtinguts pugui ser molt elevat, depenent de l’edat, la qualitat del semen i la resposta al tractament. La mitjana d’òvuls obtinguts és de 5 a 10 i de 3 a 6 embrions fertilitzats en dones menors de 35 anys.

coneix-ne +

Porto tot el procés fatal, estic molt nerviosa. Què puc fer?

Les tècniques de reproducció assistida són processos complexos que condicionen un gran número d’aspectes de la seva vida personal i de parella, poden aparèixer dubtes i pors que cursen paral·lels amb els sentiments de gran il·lusió i impaciència. El nostre centre de reproducció assistida Procrear posa a disposició dels seus pacients els nostres professionals que resoldran els dubtes derivats del tractament i actuaran aportant-los la seva experiència. En els casos que es necessiti, aquest equip posarà al seu servei una psicòloga, que té com a objectiu preparar psicològicament a les pacients per afrontar el tractament de la millor manera possible tot ensenyant tècniques de relaxació i disminució de l’ansietat.

Quan haig de realitzar-me la prova d’embaràs després d’un tractament?

Si als 13 dies no t’ha vingut la regla, recomanem que es realitzi el test d’embaràs en sang (BETA-HCG en sang). Si és positiva, vostè està embarassada. Ha de continuar amb la medicació fins que sigui citada a la consulta ( en 2 setmanes). Aquí comprovarem per ecografia si efectivament l’embaràs progressa i si existeix batec cardíac a l’embrió.

M’ha tornat a baixar la regla, val la pena seguir?

Cada vegada que fracassa un tractament, es produeix una depressió psicològica i una lògica pèrdua de confiança en la tècnica i en l’equip. Consulti al ginecòleg, ell li dirà si el seu cas té millor o pitjor pronòstic, si li pot anar millor canviar de tècnica o de tractament, o si ha d’abandonar. Després de diversos intents, la probabilitat acumulada d’embaràs augmenta.

Es poden seleccionar els embrions que s’implantaran amb seguretat?

Actualment no és possible. L’únic que podem fer és seleccionar aquells embrions que des d’un punt de vista morfològic presenten una millor qualitat (són “més bonics”). Si el número d’embrions és suficient i és adequat pel seu cas particular, es pot optar pel cultiu llarg d’embrions o cultiu de blastocists o pel diagnòstic preimplantacional per augmentar les probabilitats d’implantació.

Els nens que han nascut per aquestes tècniques són com els altres nens?

Sí. Tenen els mateixos riscos d’alteracions genètiques, malformacions, etc, que la població normal. Només en algunes formes d’esterilitat masculina d’origen genètic, existeix el risc, al utilitzar la microinjecció intracitoplasmàtica d’espermatozoides (ICSI), de transmetre a la descendència masculina l’esterilitat paterna, pel que el fill hauria de recorre a aquesta tècnica per aconseguir ser pare.

L’embaràs i el part són iguals com si m’hagués embarassat naturalment?

Sí, tot i que al nostre centre de reproducció assistida tenim un protocol específic per al seguiment de gestacions obtingudes amb tractaments de reproducció humana assistida.

coneix-ne +

tornar a dalt


Sobre la donació d’Oòcits

Quines persones poden donar òvuls?

Les donants d’òvuls són joves sanes que desitgen ajudar a altres dones a ser mares. Acostumen a ser persones compromeses socialment i amb un elevat nivell cultural. Moltes són estudiants universitàries.

Al nostre Centre, els requisits són tenir entre 18 i 28 anys, posseir un historial familiar negatiu per malalties de transmissió genètica, tenir un cariotip normal (estudi cromosòmic), screening de malalties genètiques negatiu, exhaustiu estudi negatiu per malalties de transmissió sexual (Sida, hepatitis B i C, Sífilis), normalitat de l’aparell reproductor, salut física i mental, història de fertilitat prèvia i/o adequada resposta al tractament d’estimulació ovàrica i indici de massa corporal adequada. La donació és anònima (les dades referents a la identitat de les donants són secretes). La donació d’òvuls és un acte d’ajuda altruista, però es permet compensació econòmica per cobrir les despeses de desplaçament, absència laborat, etc.

Com puc ser donant?

Per ser donant has de posar-te en contacte amb el nostre centre de reproducció assistida i sol·licitar una cita.

contacta’ns

És un procés dolorós?

La donació d’oòcits no és un procés dolorós. El més habitual és un dolor a l’abdomen semblant al del moment de l’ovulació.

Pot afectar a la meva fertilitat posterior?

No. La donació d’oòcits no afecta a la teva fertilitat posterior. El fet de realitzar-te un examen ginecològic previ tant rigorós fa que es diagnostiquin i es tractin alteracions que a curt plaç podrien comprometre la teva fertilitat.

tornar a dalt


Sobre l’Embaràs

Vols controlar millor la teva gestació?

Si vols un seguiment personalitzat i molt proper del teu embaràs, un tracte cordial i humà, al centre Procrear t’oferim això, a més a més de la tecnologia més avançada en diagnòstic Prenatal; tot això realitzat per especialistes en Diagnòstic Prenatal amb una sòlida formació en Hospitals de III Nivell, acreditats per la SESEGO (Secció d’Ecografia de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia). A la nostra clínica de reproducció assistida som especialistes en el control de l’embaràs i l’atenció personalitzada durant el part.

coneix-ne +

tornar a dalt


Sobre El Part Natural

Desitges tenir un part natural?

Si no tens cap inconvenient amb la teva fertilitat i el que desitges és tenir el tradicional part natural, el nostre equip de ginecòlegs, ginecòlogues, llevadores, pediatres i anestesistes t’ofereixen més de 30 anys d’experiència en l’atenció del part. A més a més, podem orientar-te i ensenyar-te altres alternatives que són igualment de sanes i efectives per escollir.

coneix-ne +

volver arriba


Sobre Ginecologia

Tens algun problema ginecològic?

Si vols saber com et trobes o sents que alguna cosa va malament, comptem amb ginecòlegs i ginecòlogues amb més de 30 anys d’experiència en la Salut de la Dona, a més d’una alta tecnologia al teu servei. Recorda que és recomanable fer-se una revisió almenys una vegada a l’any, en el cas de dones asimptomàtiques al començament de les relacions sexuals, i en el cas de símptomes ginecològics, en qualsevol moment. Podem orientar-te des de la primera cita i valorar si existeix alguna anomalia ginecològica o mamària, ajudar-te a prevenir i millorar la teva salut, orientar-te respecte a la planificació familiar, anticoncepció, menopausa, osteoporosis, cirurgia ginecològica o mamària, etc. Acosta’t a conèixer-nos.

coneix-ne +

tornar a dalt


tornar al inici